Το Dojo: Μια Πνευματική Όαση

Οι κανόνες του Dojo

 1. Το Dojo μας λειτουργεί με έναν αυστηρό κώδικα που ακολουθεί τους παραδοσιακούς κανόνες του JUDO. Το πνεύμα του προέρχεται απευθείας από τον δημιουργό του και είναι o τόπος όπου  συνεχίζεται η διδασκαλία του. Είναι υποχρέωση του κάθε μαθητή να τιμά και να ακολουθεί πραγματικά αυτή τη διδασκαλία.
 2. Είναι υποχρέωση κάθε μαθητή να συνεργάζεται στην δημιουργία μιας θετικής ατμόσφαιρας με αρμονία και σεβασμό .
 3. Ο  καθαρισμός του Dojo είναι μία ενεργή προσευχή, ευχαριστίας . Είναι καθήκον κάθε μαθητή να βοηθάει στο καθάρισμα του Dojo .
 4. Το Dojo δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τα τακτικά προγραμματισμένα μαθήματα χωρίς την  άδεια  του Sensei.
 5. Είναι απόφαση του Sensei εάν θα σας διδάξει ή όχι. Η γνώση δεν εξαγοράζετε. Η μηνιαία συνδρομή σας παρέχει ένα Dojo για  προπόνηση όπως επίσης και ένα μικρό τρόπο για να δείξετε ευγνωμοσύνη για τις γνώσεις που λαμβάνετε. Είναι ευθύνη του κάθε μαθητή να πληρώνει τα δίδακτρα στην ώρα τους.
 6. Να σέβεστε τον δημιουργό και τις διδασκαλίες του όπως ακριβώς τις έχει παραλάβει και τις μεταδίδει σε εσάς ο Sensei σας. Να σέβεστε το dojo, να σέβεστε τα εργαλεία με τα οποία προπονείστε και να σέβεστε τους συναθλητές σας.

Οι κανόνες της προπόνησης

 1. Είναι απαραίτητο να σέβεστε τις διδασκαλίες και την φιλοσοφία του ιδρυτή και τον τρόπο με τον οποίο ο Sensei σας μεταφέρει αυτές τις διδασκαλίες
 2. Είναι ηθική υποχρέωση του κάθε μαθητή ποτέ να μην χρησιμοποιήσει τεχνική του JUDO για να βλάψει κάποιο άλλο άτομο ή ως επίδειξη του εαυτού του. Δεν είναι μια τεχνική καταστροφής αλλά μια τεχνική δημιουργίας. Είναι ένα εργαλείο για να αναπτυχθεί μία καλύτερη κοινωνία μέσω της βελτίωσης του χαρακτήρα του καθενός και καθεμίας.
 3. Στην προπόνηση δεν  υπάρχουν  συγκρούσεις εγωισμού. Το JUDO δεν είναι μάχη στον δρόμο. Βρίσκεστε στο τατάμι για να υπερβείτε και να εξαγνίσετε τις επιθετικές αντιδράσεις , για να ενσαρκώσετε το πνεύμα των Samurai μέσω της ανακάλυψης του JITA KYOEI.
 4. Δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός στο τατάμι. Ο σκοπός του JUDO δεν είναι να πολεμήσεις και να νικήσεις έναν εχθρό , αλλά να πολεμήσεις και να νικήσεις τα δικά σου προσωπικά ένστικτα. Οι δυνάμεις του JUDO δεν είναι η μυϊκή δύναμη , αλλά η ευλυγισία, η επικοινωνία , ο συγχρονισμός , ο έλεγχος και η σεμνότητα.
 5. Η αυθάδεια δεν είναι αποδεκτή . Πρέπει όλοι να έχουμε επίγνωση των ορίων μας.
 6. Ο καθένας έχει διαφορετικές σωματικές ικανότητες και διαφορετικούς λόγους να μελετήσει το JUDO. Αυτό πρέπει να είναι σεβαστό. Το αληθινό JUDO είναι η πρέπουσα και ευέλικτη εφαρμογή της κατάλληλης τεχνικής σε κάθε κατάσταση. Είναι ευθύνη σας να μην προκαλέσετε τραυματισμό. Πρέπει να προστατεύετε τον συναθλητή σας και τον εαυτό σας.
 7. Να ακλουθείτε τις οδηγίες του Sensei και να βγάζετε εις πέρας τις υποδείξεις του στην προπόνηση με ειλικρίνεια και στο μέγιστο των δυνατοτήτων σας. Δεν υπάρχει χώρος για διαφωνίες .
 8. Όλοι οι μαθητές μελετούν τις ίδιες αρχές. Δεν  υπάρχουν συγκρούσεις ενός γκρουπ εναντίον ενός άλλου ή η επιλογή πλευρών. Τα μέλη του dojo είναι μια οικογένεια και το μυστικό του JUDO είναι η αρμονία. Εάν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες , δεν θα είστε σε θέση να μελετήσετε JUDO σε αυτό το Dojo.

Κανόνες συμπεριφοράς στο Dojo

 1. Με την είσοδο και την αποχώρηση από το Dojo χαιρετάμε κάνοντας μία όρθια υπόκλιση TACHI REI.
 2. Πάντα υποκλινόμαστε όταν εισερχόμαστε και όταν εξερχόμαστε από το   τατάμι   προς την κατεύθυνση του Shomen και της εικόνας του JIGORO KANO
 3. Σεβόμαστε τα εργαλεία με τα οποία προπονούμεθα Το JUDOGI πρέπει να είναι καθαρό και περιποιημένο.
 4. Ποτέ μην χρησιμοποιείς το JUDOGI κάποιου άλλου.
 5. Μερικά λεπτά πριν ξεκινήσει η προπόνηση: καθόμαστε επισήμως στην σειρά ανάλογα με τον βαθμό μας και σε ήρεμο διαλογισμό. Αυτά τα λίγα λεπτά είναι για να αδειάσετε το μυαλό σας από τα προβλήματα της καθημερινότητας και να ετοιμαστείτε για μελέτη.
 6. Το μάθημα ξεκινάει και τελειώνει με μια επίσημη τελετή. Είναι σημαντικό να είστε στην ώρα σας και να συμμετέχετε στην τελετή, αλλά αν τελικά δεν καταφέρετε να είστε στην ώρα σας, πρέπει να περιμένετε δίπλα από το τατάμι , μέχρι ο Sensei να σας δώσει την άδεια να μπείτε στο μάθημα. Τότε πραγματοποιείτε μία όρθια υπόκλιση ενώ ανεβαίνετε στο τατάμι. Είναι πολύ σημαντικό να μην διακόψετε το μάθημα ενώ το κάνετε.
 7. Ο πρέπων τρόπος για να κάθεστε στο τατάμι είναι SEIZA (καθισμένοι στα γόνατα). Εάν έχετε κάποιον τραυματισμό μπορείτε να κάθεστε με τα πόδια σταυρωμένα ANZA, αλλά ποτέ να μην κάθεστε με τα πόδια τεντωμένα.
 8. Μην φεύγετε από το τατάμι την ώρα της προπόνησης εκτός από περίπτωση τραυματισμού ή ασθένειας.
 9. Κατά την διάρκεια του μαθήματος , όταν ο Sensei  διδάσκει  μία τεχνική για εξάσκηση, πρέπει να κάθεστε seiza και να παρακολουθείτε με ησυχία. Μετά την επίδειξη της τεχνικής υποκλιθείτε  σε έναν συναθλητή σας και ξεκινήστε την προπόνηση.
 10. Όταν δοθεί το τέλος για την εξάσκηση μιας τεχνικής υποκλιθείτε με τον συναθλητή σας και μετά γρήγορα κάθεστε στην γραμμή με τους άλλους  μαθητές.
 11. Ποτέ να μην κάθεστε αφηρημένοι στο τατάμι. Πρέπει να εξασκείστε ή να κάθεστε  seiza ή όρθιοι και να περιμένετε την σειρά σας.
 1. Εάν για κάποιο λόγο είναι απολύτως απαραίτητο να ρωτήσετε κάτι τον Sensei , πηγαίνετε σε αυτόν (ποτέ μην τον φωνάξετε να έρθει εκείνος στο μέρος σας).
 2. Να σέβεστε τους εμπειρότερους  συναθλητές σας (SENPAI).
 3. Βρίσκεστε στο Dojo για προπόνηση και όχι για οτιδήποτε άλλο.
 4. Εάν γνωρίζετε την τεχνική που μελετάτε και εξασκήστε  με κάποιον που δεν την ξέρει, μπορείτε να τον καθοδηγήσετε.
 5. Να μιλάτε στο τατάμι το ελάχιστο δυνατό. Το JUDO είναι εμπειρία.
 6. Το  τατάμι πρέπει να σκουπίζεται πριν το μάθημα κάθε μέρα και μετά το τέλος της προπόνησης. Είναι ευθύνη όλων  να είναι το Dojo καθαρό.
 7. Απαγορεύεται η κατανάλωση φαγητού ή ποτού, το μάσημα τσίχλας μέσα ή έξω από το τατάμι κατά τη διάρκεια της προπόνησης και πάνω στο τατάμι οποιαδήποτε ώρα.
 8. Δεν επιτρέπεται να φοράτε οποιουδήποτε είδους κόσμημα κατά την διάρκεια της προπόνησης

Είστε ευπρόσδεκτοι να παρακολουθήσετε το μάθημα ως παρατηρητές, αρκεί να ακολουθείτε τους παρακάτω κανόνες συμπεριφοράς.

 1. Να κάθεστε με σεβασμό , ποτέ με τα πόδια τοποθετημένα πάνω σε
 2. έπιπλα ή  ξαπλωμένοι.
 3. Μην καταναλώνετε φαγητό   ενώ το μάθημα είναι σε εξέλιξη.
 4. Μην μιλάτε στους μαθητές ενώ εξασκούνται.
 5. Μην μιλάτε και μην μετακινείστε ενώ ο Sensei δείχνει κάποια τεχνική ή κάνει κάποια διάλεξη.
 6. Στην έναρξη και στο τέλος του μαθήματος, να κάθεστε όρθιοι δίπλα από το TATAMI και να πραγματοποιείται την τελετή μαζί με το τμήμα. Παραμείνετε όρθιοι μέχρι ο Sensei να σηματοδοτήσει την έναρξη της προπόνησης ή μέχρι να αποχώρηση από το τατάμι στο τέλος της.
 7. Εάν δεν είστε σίγουροι για το τι να κάνετε σε μία συγκεκριμένη κατάσταση , ρωτήστε έναν SENPAI ή απλά ακολουθήστε τις οδηγίες του Sensei.
 8. Παρόλο που φαίνεται να υπάρχουν πολλοί κώδικες συμπεριφοράς , θα τους μάθετε με φυσικό τρόπο όσο συνεχίζετε να προπονείστε. Παρακαλώ μην νιώσετε άσχημα εάν διορθωθείτε, είναι σημαντικό για την ασφάλεια σας και την εμπειρία της μαθήσεως.
 9. Το JUDO δεν είναι θρησκεία, αλλά εκπαίδευση και βελτίωση του πνεύματος.
 10. Δεν θα σας ζητηθεί να ακολουθήσετε κανένα θρησκευτικό δόγμα , απλώς να παραμείνετε πνευματικά ανοιχτοί. Όταν υποκλινόμαστε δεν είναι θρησκευτική τελετή αλλά ένδειξη σεβασμού. Το άνοιγμα και το κλείσιμο της κάθε προπόνησης είναι μία επίσημη υπόκλιση προς το shomen ακολουθούμενη με μία υπόκλιση προς τον Sensei και μετά προς τους υπόλοιπους μαθητές . Οι υποκλίσεις προς το shomen συμβολίζουν το σεβασμό για το πνεύμα και τις αρχές του JUDO και ευγνωμοσύνη προς τον ιδρυτή που ανέπτυξε αυτό το σύστημα προπόνησης και μελέτης.

Μετάφραση από τα Αγγλικά

Βασίλης Βαρβαρηγος  1 DAN

Διορθωση Επιμέλεια

Δημήτρης Βασιλεσκου 7 DAN

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *