L’ ÉQUIPE magazine Teddy Riner – Yasuhiro Yamashita

Είναι οι δύο μεγαλύτεροι judoka της ιστορίας. Και οι δύο μαζί κατέχουν 11 τίτλους παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Τον περασμένο χρόνο στις 6 Δεκεμβρίου, στο μεγάλο του κύρους Grand Chelem στο Τόκυο, βρέθηκαν ο Yasuhiro Yamashita (57 ετών) και ο Teddy Riner (25 ετών) για πρώτη φορά να διαπραγματεύονται εκτενώς. Μέσα σε ένα γραφείο στο Μητροπολιτικό Γυμνάσιο (γειτονιά Shibuya) 80 χρόνια το εικονίδιο του judo και η τρέχουσα αναφορά έχουν ενισχύσει τις αντίστοιχες εμφανίσεις σε αγώνες και την πειθαρχία στη ζωή τους. Αυτοί οι δύο ολυμπιονίκες κατηγορίας βαρέων βαρών, έχουν περάσει τόσες στιγμές χαράς όσο και σοβαρότητας. Όπως θα δούμε παρακάτω είναι και οι δύο πολύ ευχάριστοι και ομιλητικοί άνθρωποι. Σας παρουσιάζουμε τον διακριτικό Ιάπωνα με το κοστούμι και τον εξωστρεφή Γάλλο με το τζιν και t-shirt.

Βρίσκεστε για πρώτη φορά ο ένας δίπλα στον άλλον, με αρκετό χρόνο μπροστά σας για συζήτηση. Τι αισθάνεστε;

Υasuhiro Yamashita : Δεν έβλεπα την ώρα να μιλήσω μαζί του

Teddy Riner : Για εμένα είναι τιμή μου να έχω την δυνατότητα να μιλήσω με έναν τέτοιο άνθρωπο. Γιατί τώρα δεν είμαι πάρα μόνο ένα παιδί.  Ένα παιδί με έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο δίπλα του. Ο κύριος Yamashita, είναι πατέρας της κατηγορίας βαρέων βαρών. Είναι παράδειγμα για όλους μας. Είναι πατέρας του τζούντο. Στα βίντεο που είδα σχετικά με αυτόν εντυπωσιάστηκα από την εκρηκτικότητα του καθώς και με τον τρόπο που επιβάλλεται με τα χέρια του στον αντίπαλο του. Είναι εξαιρετικά γρήγορος για την κατηγορία του.

ΥΥ : Αυτά τα λόγια σας με αγγίζουν. Μάλιστα όσον αναφορά την εξαίρεση που αναφέρατε δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ένταση της στιγμής πάνω στο tatami.

Κατά την άποψή σας, ποιες ήταν οι πιο αξιοσημείωτες αλλαγές που έγιναν στο τζούντο από την εποχή σας μέχρι την εποχή του Teddy;

ΥΥ : Σήμερα υπάρχουν πολλά ισχυρά έθνη οπότε και ο αριθμός και το επίπεδο των τζουντόκα παγκοσμίως έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός. Πλέον, στον πρώτο γύρο ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος ρισκάρουμε αρκετά. Τα πράγματα δεν ήταν έτσι στην εποχή μου. Έχω την εντύπωση πως για όλους τους άλλους είναι πλέον αλλιώς, εκτός από εσένα Teddy. Αισθανόμαστε συχνά πως δεν ρισκάρεις τίποτα, σαν να αγωνίζεσαι με μαθητές του λυκείου (γέλια).

TR : Δεν αισθάνομαι ποτέ έτσι. Σέβομαι τον κάθε αντίπαλό μου και τον αντιμετωπίζω σα να υπάρχει πιθανότητα να με νικήσει. Ποτέ μου δεν αισθάνομαι σαν να είμαι σε καταφύγιο. Η επαγρύπνηση και η συγκέντρωσή μου είναι μονίμως στο 100%. Ένας αντίπαλος των 150 κιλών που προπονείτε όλη την ώρα στις ρίψεις και στους πνιγμούς αποτελεί μία απειλή. Το να το παραμελήσεις είναι μεγάλο λάθος.

Όταν σας έθεσαν ως αντιπρόεδρο στην Ιαπωνική Ομοσπονδία, δεν ήταν ένα σημαντικό γεγονός;

ΥΥ : Αυτή την ερώτηση μου την έχουν ξανακάνει πολλές φορές αλλά δεν έχω απάντηση. Ψάχνω για καιρό να βρω, αλλά τελικά μάλλον δεν υπάρχει. Πιστεύω πως δεν είναι κάτι το τόσο σημαντικό αυτό το γεγονός. Σήμερα οι Ιάπωνες πρέπει να έχουν σαν στόχο τη δεύτερη θέση στην κατηγορία βαρέων βαρών. Πρέπει να καταλάβουν πως αυτή η κατηγορία δεν είναι η κατηγορία του Teddy Riner, αλλά του Riner και ενός Ιάπωνα. Αυτός θα κερδίσει στη συνέχεια το μεγαλείο της εμπιστοσύνης, και ίσως τότε θα υπάρχει μία πιθανότητα στις εκατό, να βρεθεί μια μέρα απέναντι από τον Teddy.

TR : Αυτό που με εκπλήσσει και με εκνευρίζει μερικές φορές είναι όταν οι αντίπαλοί μου υποτιμούν τις δυνάμεις τους, νομίζοντας πως από τη στιγμή που παλεύουν μαζί μου έχουν ήδη χάσει. Πολλοί από αυτούς αποφεύγουν ακόμη και το μπράντεφερ. Mάλιστα, μερικές φορές πάνω στην άμυνά τους μετανιώνουν που δεν είχαν επιτεθεί προηγουμένως. Αυτό δεν είναι το μαχητικό πνεύμα που διδάσκει το τζούντο. Για να νικήσεις κάποιον χρειάζεται τουλάχιστον προσπάθεια. Αν τα παρατήσεις ή υποτιμήσεις τον εαυτό σου είσαι ήδη χαμένος. Το άθλημά μας είναι μαχητικό και γι’ αυτό πρέπει να αγωνιζόμαστε σαν μαχητές.

Πως εξηγείτε την δύναμή σας και το γεγονός πως είστε σχεδόν ανήκιτος σήμερα;

ΥΥ : Αρχικά, η ισοροπία παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Είναι δύσκολο κάποιος που ζυγίζει 100 κιλά και παραπάνω να έχει κακή ισοροπία. Μερικοί έχουν τον όγκο ή την δύναμη ή κάποια τεχνική που τους κάνει ανίκητους. Ο Teddy τα έχει όλα. Τον ξεχωρίζουμε ανάμεσα σε όλους τους παγκόσμιους πρωταθλητές στο Παρίσι το 2011 νικώντας κάθε αγώνα με διαφορετικές κινήσεις. Καταπληκτικό είναι επίσης το γεγονός ότι δεν έχει κανένα αδύναμο σημείο. Είναι γρήγορος, δυνατός, τρομερά συντονισμένος, με πολύ δυνατό μυαλό και δεν χορταίνει ποτέ να νικάει. Το να φτάσεις την κορυφή μοιάζει να είναι μόνο ένα όνειρο, αλλά πολλοί είναι αυτοί που το έχουν κάνει πραγματικότητα. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω και κάτι ακόμα. Ένας συνηθισμένος άνδρας, μετά από τόσες νίκες θα επαναπαυόταν στις δάφνες του. Αυτή όμως η στάση δεν αποτελεί πρότυπο για τον Teddy. Αυτός προσπαθεί και προοδεύει κάθε μέρα ό,τι και να γίνει. Στην Ιαπωνία μία τέτοια στάση αντιμετωπίζεται με θαυμασμό. Πέρα όμως από το σφιχτό πρόγραμμά του, απολαμβάνει και κάποιες από τις ανέσεις που του προσφέρονται. Αυτό είναι κάτι που κάνει τους αντιπάλους του να τον ζηλεύουν.

TR : Την ξεκούραση και τις ανέσεις τις προγραμματίζω για το 2020. Μέχρι τότε μεσολαβεί σκληρή δουλειά και υπομονή. Ο στόχος μου είναι να μπορέσω να φέρω σε πέρας όσα μου έχουν ανατεθεί να κάνω. Είτε αριστερόχειρας, είτε δεξιόχειρας, είτε μικρόσωμος και γρήγορος, είτε βαρύς και επιβλητικός, εγώ πρέπει να μπορώ να τον αντιμετωπίσω προσαρμόζοντας κατάλληλα το τζούντο μου. Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη. Η αρχή μου είναι να μειώσω τα λάθη μου ώστε να μειώσω και την πιθανότητα τραυματισμού. Γι’ αυτό και δεν έχασα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2013, παρόλο που υπέφερα στα αχαμνά. Αν αυτό συνέβαινε σε εμένα στους Αγώνες, θα έπρεπε να το αντιμετωπίσω.

Κύριε Yamashita μετά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Los Angeles το 1984είστε κυριολεκτικά στο ένα πόδι.

ΥΥ : Ναι, μπορώ να παραδεχτώ πως η πληγή στο δεξί μου πόδι είναι μία δοκιμασία. Παρ’ όλα αυτά, αυτή μου η κατάσταση με έχει βοηθήσει να κατανοήσω ότι δεν χτύπησα για το τίποτα, αλλά μετά από μάχη στην οποία τα έδωσα όλα. Ούτως ή άλλος για να νικήσεις πρέπει να ρισκάρεις. Όμως αν κάποιος πανικοβληθεί τότε έχει ήδη χάσει. Έχει χάσει την αυτοπεποίθησή του και συνεπώς και την νίκη. Οι μεγάλοι πρωταθλητές έχουν μία αυτοπεποίθηση και μία θετική ενέργεια που τους βοηθάει να νικήσουν.

TR : Πρέπει να μάθουμε να τα βγάζουμε πέρα με τις σωματικές μας δυσκολίες. Όταν ετοιμαζόμαστε για έναν μεγάλο αγώνα πρέπει να βλέπουμε πρώτα αν το σώμα μας μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες. Δεν μπορώ να δω τον εαυτό μου να σπαταλάει ώρες από την προπόνηση και την εκπαίδευση. Και δεν μου περνάει καν από το μυαλό να αφήσω το χρυσό σε άλλον.

Ένα άλλο κοινό: ο καθένας έχει εισπράξει υψηλές αμοιβές για να παλεύει τζούντο, κάτι που εσείς όμως έχετε αρνηθεί.

ΥΥ : Μπορώ να πω πως με έχει επιρρεάσει πολύ ο κόσμος του sumo και πιστεύω πως έχω ήδη γίνει ένας yokozuna (ο πιο δυνατός σε αυτό τον κλάδο). Το όνειρό μου είναι να γίνω Ολυμπιακός πρωταθλητής. Για να γίνω αντιληπτός , αν είχα συμμετάσχει στον κλάδο του sumo δεν θα μπορούσα πια να εκπροσωπήσω την χώρα μου στους Ολυμπιακούς. Αυτός είναι ο κόσμος στην χώρα μου. Όσο πιο δυνατός γινόμουνα στο τζούντο, τόσο περισσότερες προσφορές έπαιρνα. Η μοναδική φορά που έχω αποτύχει, σχεδόν ενδίδοντας, ήταν όταν μας είπαν πως ο Antonio Inoki (πρώην αστέρας της πάλης στην Ιαπωνία) είχε πτώση από άγνωστο τζουντόκα. Το μόνο που ήθελα ήταν καλλιέργεια. Ήμουν στα πρόθυρα να θυσιάσω την καριέρα μου, για να αυξήσω το προφίλ του αθλήματός μου.

TR : Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα ΜΜΑ (mixed martial arts), τα οποία με προσέγγισαν με μεγάλες προσφορές. Αλλά δεν με ενδιαφέρει αυτό γιατί δεν είναι μέσα στις αρχές μου. Σέβομαι τους αντιπάλους μου αλλά το να ρισκάρω την σωματική μου ακεραιότητα δεν είναι κάτι που με χαρακτηρίζει. Σίγουρα μου έχει τύχει αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι. Τα ΜΜΑ είναι σίγουρα στην μόδα αυτό τον καιρό, αλλά για μένα δεν είναι κάτι παραπάνω. Το τζούντο είναι μέσα μου. Δεν αλλάζει κάτι για μένα να έρθουν κάποιοι νέοι να με δουν να μάχομαι ή να δουν εμένα προσωπικά.

Τί μάθατε από την τελευταία φορά που χάσατε από τον Teddy, στους Παγκόσμιους τελικούς όλων των κατηγοριών και έπρεπε να αντιμετωπίσετε τον Daiki Kamikawa, το 2010 στο Τόκυο;

YY : Άμα έρθω στην θέση του Teddy είναι σκληρό. Αυτή η μάχη που έδωσε είναι δύσκολο να περιγραφεί. Άμα βρισκόμασταν πρόσωπο με πρόσωπο θα μπορούσα να του πω περισσότερα αλλά εκεί κόλλησα και δεν μπορούσα να αναπτύξω την απάντησή μου. Αμέσως μετά πρόσθεσα πως η διαιτησία θα μπορούσε να έχει τιμωρήσει λίγο παραπάνω τον Kamikawa.

Θα έπρεπε λοιπόν η νίκη να έχει δοθεί στον Teddy;

YY : (χαμογελά) Η διαιτησία, η επιλογή δηλαδή ενός νικητή και της σημαίας που θα υψωθεί στην απονομή, είναι δύσκολη δουλειά, αφού κανένας δεν μπορεί να είναι 100% αμερόληπτος. Έχουμε προτιμήσεις, συμπάθειες, ευαισθησίες, είδαμε τον αγώνα από μία συγκεκριμένη γωνία. Όταν βλέπουμε κάτι σε κλίμακα βελόνας, δεν φαίνεται να είναι στην ίδια θέση όταν είναι ένα μέτρο δεξιά κάποιου, απ’ ότι ένα μέτρο αριστερά του. Αρχικά δεν είχατε το ίδιο βάρος. Το σφάλμα μερικών πρωταθλητών είναι να πιστεύουν μερικές φορές πως στην τρίτη τους νίκη είναι πιο δυνατοί απ’ ότι στην πρώτη. Δεν είναι ο δυνατός αυτός που θα κερδίσει, αλλά αυτός που θα κερδίσει είναι δυνατός. Πρέπει συχνά να επαναφέρουμε τους διαγωνιζόμενους στο μηδέν για να μην υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και υποτιμούν τους αντιπάλους τους.

TR : Αν και ήταν επώδυνο εκείνη τη στιγμή, αν και εξοργίστηκα, αυτή η αποτυχία εντέλη μου έκανε καλό. Συνέβαλε στο να καταφέρω να γίνω αυτός που είμαι σήμερα. Τώρα πλέον είμαι πεπεισμένος πως για να είμαι ήσυχος θα πρέπει είτε να με ρίξουν, είτε να δώσουν ποινή στον αντίπαλό μου.

YY : Teddy μετά από αυτή την ήττα, αναγεννήθηκες, αντλούσες γνώσεις, μάθαινες από τα λάθη σου και τους νίκαγες όλους! Αυτό είναι που μετράει. Αυτό είναι το καλό της υπόθεσης. Είναι επίσης αυτό που βάζει έναν απλό άνδρα στο μονοπάτι του θρύλου, οπότε τώρα έχετε ήδη κάνει την μισή πορεία της σταδιοδρομίας σας! Το τζούντο έχει ανάγκη θρύλους σαν εσένα. Το τζούντο είναι υπεύθυνο που εσείς αυτή τη στιγμή είστε το πρότυπο για τα παιδιά που σας βλέπουν και ονειρεύονται να γίνουν σαν κι εσάς.

Μετά την Kamikawa, υπήρξε άλλη μία εμπειρία με τον Kosei Inoue. Ο μαθητής σας και το μοναδικό είδωλο του Teddy.

Ένας καλλιτέχνης του τζούντο τον οποίο αντιμετώπισε ο Teddy το 2007 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με την ευκαιρία της πρώτης του συμμετοχής σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

YY : Εκείνη την  ημέρα γύρισε μία σελίδα στην ιστορία της πειθαρχίας μας. Ο Kosei Inoue έγινε ένας άντρας του παρελθόντος και ο Teddy μία τεράστια υπόσχεση. Μετά τον αγώνα ήξερα πως έχεις κατακτήσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούσα να φανταστώ πως θα ήταν εκείνη η χρονιά που θα κέρδιζες. Ούτε βέβαια πως θα συγκλεντρωνες τόσους πολλούς τίτλους.

TR : Ούτε κι εγώ το περίμενα (γέλια). Μην ξεχνάμε πως ήμουν μόνο 18 χρονών. Ως παιδί ήμουν οπαδός του Kosei. Αυτός ο αγώνας με έκανε πραγματικά χαρούμενο και μου έδωσε πολύ αυτοπεποίθηση. Πέρα όμως από μία νίκη ή μία ήττα, αυτός ο αγώνας ήταν πολύ σημαντικός για μένα, γιατί κατάφερα επιτέλους να ατιμετωπίσω τον αθλητή που για τόσα χρόνια αποτελούσε το είδωλό μου. Θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ήμουν πολύ ευτυχισμένος.

Τί είναι το τζούντο για εσάς;

YY: Είναι ένα άθλημα το οποίο έχει καθορίσει την ύπαρξή μου. Η επιρροή του πάνω μου δεν έμεινε μόνο πάνω στο dojo. Με χαρακτηρίζουν όλα αυτά που έχω κάνει, και αυτό είναι και το νόημα του τζούντο. Ο ιδρώτας που έχω χύσει πάνω στο τατάμι με έχει δημιουργήσει. Έχω μεγαλώσει και έχω μάθει από το τζούντο. Είναι πειθαρχία, τρόπος ζωής, μία σκέψη, μία ιδεολογία. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά του με τα άλλα σπορ. Είναι δύσκολο να το περιγράψω με λέξεις ακριβώς, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι πως το τζούντο σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, μέσω των προπονήσεων και των αγώνων. Ό,τι έχω κάνει στο τζούντο το θυμάμαι, τόσο τις επιτυχίες όσο και τα λάθη, κάτι που με βοηθάει να γίνομαι κύριος του εαυτού μου. Μία μέρα ένας από τους δύο παλιούς μαθητές μου ήρθε να με δει για να τον συμβουλέψω. Αυτός είχε προβλήματα οικογενειακά, αλλά και δυσκολία να συνεργαστεί με τον περίγυρό του. Έτσι κι εγώ με την σειρά μου μέσα από το τζούντο. Του είπα να προσπαθήσει να πάρει αποφάσεις χρησιμοποιώντας συνδυαστικά όλες του τις γνώσεις και όχι μόνο μία. Μετά από αυτή την συζήτηση είχε βρει μόνος του την απάντηση στο πρόβλημά του.

TR : Το τζούντο είναι το σχολείο της ζωής. Είναι ένα παιχνίδι με ικανοποίηση και σκληραγώγηση. Και πάντα υπάρχει ένας αντίπαλος τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσεις.

Ο αντίπαλός σου είναι πάντα εχθρός;

YY : Δεν μου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό όταν είμαι πάνω στο τατάμι να κάνω κακό σε κάποιον. Οδηγήθηκα από την θέλησή μου και έμαθα πως να μην μετανιώνω, να τα δίνω όλα και να παλεύω με την καρδιά και το μυαλό μου. Αυτός είναι ο ιαπωνικός τρόπος σκέψης, υιοθετημένος από τους σαμουράι.

TR : Συμμερίζομαι την άποψή σου, πως κανένας αντίπαλος δεν είναι εχθρός. Κάθε αγώνας είναι μία πρόκληση. Αν χρειαζόταν, θα πέθαινα για το τζούντο.

YY : Όταν είσαι στο τατάμι, διακατέχεσαι από μία μεγάλη αυτοπεποίθηση, μία θέληση να μην χάσεις και να δείξεις πως είσαι ο αρχηγός. Αυτή και μόνο είναι η αρχή για μία μάχη, αφού όταν έχεις αυτή τη στάση, ο αντίπαλός σου το καταλαβαίνει, και θέλει κι εκείνος με την σειρά του να σου δείξει το ίδιο. Δεν είναι λίγες οι φορές που μου έχουν πει πως «έχω ένα κεφάλι για χτύπημα» εξαιτίας αυτής μου της στάσης, πριν με χτυπήσουν (γέλια).

TR : Είναι αστείο αν σκεφτούμε πως έχει συμβεί το ίδιο και σε εμένα!

YY : Είναι ένα από τα κοινά μας, αλλά προφανώς όχι και το μόνο. Είναι η πρώτη φορά που μιλάω μαζί σου από κοντά κα σε έχω ήδη εκτιμήσει. Πολλές φορές έχω νιώσει τα συναισθήματά σου όταν σε βλέπω να παλεύεις.

TR : Πρέπει να γεννηθεί με το ίδιο πνεύμα.

YY : Εσύ όμως όντας μεγάλος τζουντόκα και πρωταθλητής, δεν έχεις αφήσει μετάλλιο για μετάλλιο…

TR : Υπάρχει τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό.

YY : Ναι. Και εδώ που με βλέπεις, παρ’ όλο που υποστηρίζω Ιάπωνες, σου εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσεις να γράφεις ιστορία στο σπορ μας. Και άμα κάτι συμβεί και η καριέρα σου σταματήσει απότομα εξαιτίας κάποιου απρόοπτου δυσάρεστου γεγονότος, στο λέω, πως ακόμη και τότε θα ανήκεις στους θρύλους.

Teddy έχεις να διαθέσεις τον χρόνο και τα προσόντα για να γίνεις ο μεγαλύτερος τζουντόκα όλων των εποχών;

YY : Ο Geesink, ο Ruska, ο Doyillet και ο Teddy είναι οι καλύτεροι Ευρωπαίοι αθλητές της κατηγορίας τβν βαρέων βαρών. Από τους Ιάπωνες μπορούμε να πούμε πως ο Kimura Masahiko (γεννήθηκε το 1917 και πέθανε το 1993 και ήταν ένας από τους Ιάπωνες θρύλους) και εγώ, ήμασταν από αυτούς που μπορούσαν να γράψουν την ιστορία του τζούντο. Είναι πολύ δύσκολο να κατατάξουμε τους ανθρώπους επειδή πολλά πράγματα έχουν αλλάξει.

TR : Κι εγώ συμφωνώ! Οι μέθοδοι της προπόνησης έχουν επίσης αλλάξει και δεν είναι πια οι ίδιες. Χωρίς να μιλάμε για δίαιτες και για γυμναστική…

Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας, ο ένας αντίπαλος μες τον άλλον;

YY: Αυτό θα ήταν κάτι πολύ περίεργο. Κάθε φορά που ο Teddy βελτιώνει την άμυνά του. Κάνει εξαιρετικές αντεπιθέσεις και έχει γρήγορα αντανακλαστικά. Άρα άμα βρισκόμουν αντίπαλος με αυτόν, θα έπρεπε να βελτιώσω τις τεχνικές και την άμυνά μου για να τα καταφέρω. Το κλειδί για την βελτίωση των τεχνικών είναι το πως κρατάς τον άλλον. Ο Teddy είναι πολύ δυνατός, γι’ αυτό και δεν θα μπορούσα ποτέ να τον νικήσω μόνο με δύναμη.

TR : Θα ήθελα πολύ έναν τέτοιο αγώνα.

Το γεγονός ότι ο Teddy είναι εκδηλωτικός όταν νικούσε, που έκανε σαν τρελός ή που χόρευε σας ενοχλούσε;

ΥΥ : Όχι γιατί δεν έχει την Ιαπωνική κουλτούρα. Και επίσης γιατί αυτό που αισθανόμαστε προέρχεται από την καρδιά του καθενός. Δεν έχει σκοπό να πληγώσει τον αντίπαλο.

TR : είναι η χαρά, είναι η ευτυχία. Παρ’ όλα αυτά ακόμα κι αν δεν εκτιμάς τον αντίπαλό σου δεν πρέπει να ξεχνάς πως πρέπει να τον σέβεσαι. Αυτό είναι η βάση για όλα.

YY : Σίγουρα έχουμε συχνά το ίδιο όραμα, τον ίδιο προβληματισμό σχετικά με το τζούντο. Σε επιβεβαιώνω πως αυτό θα είναι κάτι πολύ δύσκολο για τους Ιάπωνες, να πάρουν την ηγετική θέση στον κόσμο.

TR : Έτσι και ελπίζω. Ευχαριστώ πολύ που μου το λέτε, και να ξέρετε πως αν χρειαστείτε ποτέ κάτι, είμαι στην υπηρεσία σας. Μην διστάσετε ποτέ να με καλέσετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *